PENSAR I FER. Seminari de filosofia contemporània

Del 19 OCTUBRE al 30 NOVEMBRE

19:00h - 20:30h
Espai Betúlia
Gratuït

Altres Activitats
Tots els públics

PENSAR I FER. Seminari de filosofia contemporània

Del 19/10 al 30/11/2023

Coordinat per Pere Montaner

El segle XX es caracteritza pel creixement exponencial de la ciència i la tècnica, així com per la diversificació dels resultats de les ciències humanes i la filosofia, que no poden brindar-nos una imatge d’unitat. La filosofia contemporània està escindida en escoles i cap d’elles sap la resposta a les grans preguntes que la humanitat continua fent-se des de l’Antiguitat. El segle XX és també el segle de les dues guerres mundials, els genocidis, l’enfrontament de blocs i l’imperialisme econòmic. El desenvolupament tecnològic i militar queda ocult darrere de la il·lusió mediàtica d’una «societat de l’espectacle» on, en el fons, la vida, tota la vida humana, es converteix en mercaderia. En aquest context, la filosofia es revela com una manera activa de pensar i parlar sobre el món i l’ésser humà, i s’interessa per aspectes concrets que configuren els llenguatges del segle XX: la tasca d’elaborar una filosofia de la ciència en estreta relació amb la filosofia del llenguatge; la necessitat de reflexionar sobre la realitat autèntica –l’ésser de les coses– per part d’una nova filosofia de l’ésser i de l’existència; la urgència d’aclarir les condicions del món contemporani a través d’una filosofia de la societat. En paraules de Comte-Sponville, l’objectiu de la filosofia continua sent esquivar la incertesa i aconseguir una forma més lúcida, lliure i sàvia de viure.

Aquest curs es farà durant els mesos d’octubre i novembre de 2023, els dijous a les 19 h. Les sessions consten de ponència a càrrec d’un especialista i posterior debat obert al públic.

19 d’octubre, a les 19 h / Filosofia del llenguatge: Ludwig Wittgenstein

26 d’octubre, a les 19 h / Filosofia de la ciència: Popper, Hempel i Kuhn

2 de novembre, a les 19 h /  Filosofia de l’Ésser: Martin Heidegger

9 de novembre, a les 19 h / Filosofia de l’existència: el debat entre Jean Paul Sartre i Albert Camus

16 de novembre, a les 19 h / Filosofia de la societat: Walter Benjamin

23 de novembre, a les 19 h / Arqueologia del saber, genealogia del saber i estètica de l’existència: Michel Foucault

 

Assistència lliure. L’aforament, però, és limitat. Recomanem inscripció prèvia trucant al telèfon 93 464 62 55 o escrivint a espaibetulia@badalona.cat i indicant nom, cognoms i telèfon.