Forjadors de la Festa. El patrimoni festiu de Badalona 2023

Del 21 MARÇ al 27 MAIG

19:30h
Sala Josep Uclés
Gratuït

Exposicions
Tots els públics

Exposició sobre el patrimoni festiu de Badalona.

La mostra Forjadors de la Festa està centrada en el ritual al voltant de les Festes de Maig que honoren Sant Anastasi, copatró de Badalona. Té una línia conceptual i pedagògica i situa com a eix cabdal la figura de Sant Anastasi i, en contraposició, el Dimoni.

Repassa l’origen de la devoció al Sant a Badalona i dels inicis de la Cremada del Dimoni, així com de la seqüència d’actes i entremesos que l’acompanyen la Nit de Sant Anastasi.

Inauguració: Dimarts 21 de març, a les 19.30 hores

Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (C/ Francesc Layret, 78-82). L’aforament a la sala serà limitat.

Horaris de visita:

De dilluns a divendres, de 16.30 a 20 h

Dissabtes d'11 a 13.30 h

Visites escolars i visites guiades

Visites guiades dirigides a alumnes de 5è i 6è de primària i d’educació secundària.

Dates: De l’11 d’abril al 26 de maig, en dies feiners, amb excepció de la següent franja de dies: del 2 al 10 de maig.

Ja podeu fer la reserva de visita guiada a través de: agendacultural.badalona.cat

Activitats complementàries: Dirigides a formadors/educadors, i a públic adult en general.

L’exposició es completarà amb una sèrie d’activitats que tindran lloc també al Centre Cultural El Carme: Conferències, xerrades i presentacions de treballs que conviden a la reflexió i el debat entorn amb l’estat actual de la Festa a la nostra ciutat.

Lluis Bellas presentarà el seu doctorat sobre diferents models de Cases de la Festa que inclou l’estudi del procés d’una possible creació a Badalona. En l’àmbit de la música, es tractarà el tema dels instruments tradicionals i la seva funcionalitat com a acompanyament als balls. A més, Forjadors acollirà també tres activitats commemoratives de diferents colles locals: Badalona Bèsties de Foc i Diables de Badalona fan 40 anys, i Castellers de Badalona en fa 25. Amb aquest motiu, Badalona Bèsties de Foc oferirà una xerrada-debat sobre imatgeria de foc, Diables de Badalona sobre els diferents models de diables, i Castellers centraran la seva conferència en el fet casteller i els seus vint-i-cinc fent castells a la ciutat.

Més informació a: agendacultural.badalona.cat

Exposició comissariada per Marc Abril, fester, músic i membre del Grup d'Estudis de la Festa de Badalona.

 

Organitzen: l’Ajuntament de Badalona, Xitxarra-Grup d’Estudis de la Festa i Badalona Cultura, amb la col·laboració del Museu de Badalona, de les entitats Badalona Bèsties de Foc, Castellers de Badalona, Confraria de Sant Anastasi, Diables de Badalona, Esbart Sant Jordi, Geganters de Badalona, Grup d’Estudis de la Festa de Badalona, Miquelets de Badalona, Mulassa de Badalona, Típic Ball de Bastons de Canyet, i de la família Llansó.